Immaisi maatila logo

Laidunkanat & munat

Immaisi Maatila Alakaruselli 2

Laidunkana on aito luonnon tuote

Olemme vahvasti sitä mieltä, että munatuotanto voi olla muutakin kuin perinteisellä tavalla toteutettua. Meille on tärkeää eläinten hyvinvointi sekä niiden mahdollisimman luonnollinen elinympäristö. Laidunkanoillamme on ympäri vuoden mahdollisuus ulkoilla, mutta kesän he viettävät siirrettävässä munamobiilissa luonnon keskellä. Toteutamme kiertolaidunnusta kanojen kanssa ja laitumella kanat saavat tonkia ja myllätä paikkoja, syödä ötököitä ja kakkia tehokkaasti ympäriinsä. Näin ne kiihdyttävät ravinteiden kiertoa ekologisessa järjestelmässä lisäten samalla hiilen määrää maaperään.

Tulevaisuudessa meillä on toivottavasti myös muita eläimiä kiertolaidunnuksen parissa. Tilamme tähtää regeneratiiviseen eli uudistavaan viljelyyn. Tämä on on viljelytapa, jolla pyritään parantamaan maaperän kasvukuntoa sekä parantamaan ekosysteemien tilaa. Samalla maaperään sitoutuu hiiltä ja pellon kasvukunto, multavuus ja vesitalous paranee. Kuvassa kanojen kanssa häärää tilan emäntä Heidi.

Immaisi Maatila Alakaruselli 1

Ravintorikasta herkkua ympäri vuoden

Immaisin maatilan kanat saavat elää mahdollisimman kauan vuodesta ulkona niiden luontaisessa ympäristössään. Ne syövät puutarhamme puffetista mm. rohtorauniota, sikuria, voikukkaa ja apilaa. Talveksi näistä herkuista tilan isäntä Perttu tekee fermentoinnin avulla kanoille ravintorikasta ruokaa täydentämään muuta ruokavaliota. Kanojen rehu tehdään itse ja se sisältää mm. fermentoitua kauraa, hernettä ja merilevää. Proteiinin lähteenä käytämme herajauhoa. Ruokavalio ei sisällä soijaa, kalaa, teollisia tiivisteitä eikä lisäaineita. Näiden herkkujen ansiosta lopputuloksena ei voi tulla kuin laadukkaita munia.
Keltuaisen väri ei ole peräisin väriaineista.

Paras kasvuympäristö kiertolaitumella ja munamobiililla

Kanat ovat kovia kaivamaan ja normaali laidun tulee syödyksi alle viikossa. Tämän takia noudatamme kanojen kanssa kiertolaidunnusta.

Idea kiertolaidunnukselle tuli maaperän ja kanojen hyvinvoinnista. Karjan kanssa kiertolaidunnusta tehdään jo jonkin verran mutta me halusimme toteuttaa tämän kanojen kanssa. Tähän tarkoitukseen sopi oikein hyvin maailmalla käytössä oleva siirrettävä kanala, eli munamobiili, jossa asukkaat saavat yöpyä orsilla ja munia pesiin. Yöksi munamobiilin ovet suljetaan, jolloin laidunkanat ovat turvassa pedoilta.

Immaisi Maatila Laidunkanat & Niiden Munat

Laadukkain muna tulee laitumelta

Laidunkanat saavat päivittäin uuden vehreän laitumen ötököineen ja kasveineen. Samalle alueelle kanat palaavat kuukauden parin päästä. laitumena käytetty peltoalue saa levätä laidunkierrosten välissä. Tämä mahdollistaa juuriston elpymisen ja tämän jälkeen kasvun jatkumisen. Maaperän hoitotyön lisäksi kanat tuottavat meille erittäin laadukkaita munia.

Uskomme, että laidunkanojen munat ovat ravintorikkaita ja laadukkaita, koska kanat saavat fermentoidun rehun lisäksi aitoa ruokaa suoraan luonnosta. Tutkimuksia munien ravintopitoisuuksista on tehty useita. Muun muassa vuonna 2022 tehty tutkimus osoittaa, että laidunnettujen kanojen munissa on korkeampi E-vitamiinipitoisuus sekä parempi rasvahappokoostumus kuin verrokkiryhmällä.

Immaisi Laidunmuna Paimio

Faktoja tilalta:

“Kesäisin kanarouvat asustavat tilan munamobiilissa, jota siirretään paikasta toiseen.
Tällöin rouvilla on aina tuoretta ruohoa ja matoja syötäväksi.”